top of page

Νέο Πτωχευτικό Δίκαιο - Καμμία προστασία για την πρώτη κατοικία

  • Εικόνα συγγραφέα: Παπαγρηγορίου Τσελαλίδου
    Παπαγρηγορίου Τσελαλίδου
  • 28 Φεβ 2020
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 4 Μαρ 2020


Από 01/05/2020 αλλάζει ριζικά ο τρόπος προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων). Οι οφειλέτες θα μπορούν να προβούν είτε σε υπαγωγή όλων των οφειλών σε μια ενιαία ρύθμιση είτε σε πτώχευση, δηλαδή ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και η παύση των εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου ο οφειλέτης να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Το νέο πτωχευτικό θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική οδηγία δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός ή δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου το φυσικό πρόσωπο μπορεί να «καθαρίσει» από τις οφειλές του αντίστοιχα με ό,τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη

Ο νόμος Κατσέλη καταργείται ωστόσο οι 100.000 περίπου περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που ήδη υπάρχουν θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς.


ΡΥΘΜΙΣΗ 24-48 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ



Από την 26η Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων στο Taxisnet, στο πλαίσιο της νέας πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- οφειλές προς την εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί με την αρχική «πάγια ρύθμιση» των 12-24 δόσεων ή με άλλες που ήταν σε ισχύ την 1η-11-2019.

Στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και τα ανεξόφλητα υπόλοιπα οφειλών προς την εφορία τα οποία έχουν ρυθμιστεί μετά την 01-11-2019 με βάση την ισχύουσα μέχρι τώρα πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά όλες οι οφειλές προς την εφορία που έχουν βεβαιωθεί μετά την 01-11-2019 μέχρι σήμερα, καθώς και όσες οφειλές θα βεβαιώνονται από δω και στο εξής.

Συγκεκριμένα, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

* Οσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν το 2019, αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

* Οσοι βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της Τροχαίας, του δήμου ή της Πολεοδομίας, τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΥΟ, ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

* Οσοι φορολογούμενοι ενέταξαν μετά την 01-11-2019 οφειλές τους (βεβαιωμένες είτε πριν είτε μετά την 01-11-2019) στην ισχύουσα ακόμη και μέχρι σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν από τις 26-2-2020 να μεταφέρουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών αυτών στη νέα πάγια ρύθμιση και να διπλασιάσουν τον αριθμό των δόσεων σε 24 ή 48, μειώνοντας σημαντικά το ύψος κάθε δόσης.

* Ολα τα χρέη προς την εφορία που βεβαιώνονται στο εξής, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.




 
 
 

Comments


bottom of page