Διαδικασία Εξυγίανσης Επιχειρήσεων
- Παπαγρηγορίου Τσελαλίδου
- 18 Μαρ 2021
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Από την 1η Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας, τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης.
Με την διαδικασία αυτή, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δηλαδή νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.
Πιο αναλυτικά, τα βήματα που προβλέπονται στη διαδικασία είναι τα εξής:
1ο Βήμα. Κατάρτιση έκθεσης από εμπειρογνώμονα και Σχεδίου Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης Οφειλών. Η έκθεση του εμπειρογνώμονα θα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οφειλές του οφειλέτη ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τη διενέργεια ελέγχων – εξακριβώσεων, τις εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των οφειλών της επιχείρησης και τις βασικές αρχές προτεινόμενης συμφωνίας εξυγίανσης.
2ο Βήμα. Αξιολόγηση της έκθεσης εμπειρογνώμονα και ψήφιση του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης από τους πιστωτές. Οι πιστωτές αξιολογούν την έκθεση του εμπειρογνώμονα και ψηφίζουν υπέρ ή κατά του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης.
3ο Βήμα. Επικύρωση Συμφωνίας Εξυγίανσης από το Δικαστήριο. Στην περίπτωση υπερψήφισης της Συμφωνίας Εξυγίανσης από την πλειοψηφία των πιστωτών, ο οφειλέτης ή οι πιστωτές καταθέτουν αίτηση στο Δικαστήριο προς επικύρωσή της. Επισημαίνεται ότι με την κατάθεση της αιτήσεως στο Δικαστήριο παρέχεται αυτοδικαίως αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από όλους τους πιστωτές. Η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας την καθιστά δεσμευτική προς όλους τους πιστωτές, ακόμη και αυτούς που την καταψήφισαν.
Στην περίπτωση που μια επιχείρηση αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμα προβλήματα βιωσιμότητας, και δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες της εξυγίανσης, δύναται να ακολουθήσει τη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας όπως προβλέπεται στον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, μέσω της οποίας παρέχεται η πλήρης διαγραφή όλων των οφειλών με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας της.
Comentários